Cladirile cu Emisii Aproape Zero (NZEB)

Cladirile cu Emisii Aproape Zero (NZEB)

Nearly zero-emission building (NZEB) – O Viziune Sustenabila conform Directivei UE privind Performanta Energetica a Cladirilor

In ultimele decenii, preocuparea pentru impactul asupra mediului si nevoia de eficienta energetica au devenit prioritati majore in dezvoltarea si reglementarea cladirilor. In acest sens, Directiva Uniunii Europene privind Performanta Energetica a Cladirilor a fost un pilon crucial in promovarea unor standarde mai ridicate de sustenabilitate in constructii. Un concept cheie introdus de aceasta directiva este acela al cladirilor cu Emisii Aproape Zero (NZEB), care reprezinta o solutie semnificativa pentru reducerea amprentei de carbon a cladirilor.

NZEB

Cladirile cu Emisii Aproape Zero (NZEB) sunt caracterizate de consumul foarte redus de energie, provenind in principal din surse regenerabile sau din surse de energie reziduala. Acest concept impune o abordare integrata in procesul de proiectare, constructie si operare a cladirilor, cuprinzand utilizarea tehnologiilor avansate de eficienta energetica, izolarea termica adecvata, gestionarea inteligenta a consumului de energie si integrarea surselor regenerabile de energie, precum panourile solare sau sistemele de cogenerare.

Directivele Uniunii Europene impun ca, incepand cu anumite termene limita, toate cladirile noi sa se conformeze standardelor NZEB, in timp ce cladirile existente trebuie sa isi imbunatateasca gradual performanta energetica pentru a atinge nivelul NZEB.
Tarile UE trebuie sa se asigure ca toate cladirile noi aveau un consum de energie aproape egal cu zero pana la sfarsitul anului 2020, in timp ce toate cladirile publice noi au trebuit sa aiba un consum de energie aproape egal cu zero dupa 31 decembrie 2018.
Aceste masuri au fost adoptate cu scopul de a reduce dependenta de sursele de energie finite si de a contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, conform angajamentelor internationale in combaterea schimbarilor climatice.

Beneficiile cladirilor NZEB sunt multiple si tangibile. Pe langa reducerea impactului asupra mediului inconjurator si a emisiilor de carbon, acestea contribuie si la reducerea facturilor lunare de energie pentru proprietari si ocupanti. Mai mult, cladirile NZEB sunt adesea percepute ca fiind mai confortabile si mai sanatoase, datorita nivelului ridicat de izolare termica si calitatii aerului interior imbunatatite.

Cu toate acestea, tranzitia catre cladiri NZEB nu este lipsita de provocari. Costurile initiale mai ridicate ale tehnologiilor si materialelor sustenabile pot reprezenta un obstacol pentru dezvoltatorii si proprietarii de cladiri. In plus, este necesara o constientizare si o educatie adecvata a tuturor actorilor implicati in industria constructiilor pentru a promova adoptarea si implementarea eficienta a standardelor NZEB.

In concluzie, cladirile cu Emisii Aproape Zero (NZEB) reprezinta un pas esential catre un viitor mai sustenabil si mai ecologic. Prin implementarea directivelor UE privind performanta energetica a cladirilor si adoptarea standardelor NZEB, putem contribui semnificativ la reducerea impactului asupra mediului si la crearea unor spatii de viata mai eficiente energetic, mai confortabile si mai sanatoase pentru generatiile viitoare.

Cladiri conform NZEB

Propunerea Comisiei de revizuire a directivei (decembrie 2021) face un pas inainte de la actualul NZEB la cladirea cu emisii zero (ZEB), aliniind cerinta de performanta energetica pentru cladirile noi la obiectivul pe termen lung de neutralitate climatica si la principiul „eficienta energetica inainte de toate”.

Conform propunerii de directiva, o cladire cu emisii zero este definita ca o cladire cu o performanta energetica foarte ridicata, cantitatea foarte scazuta de energie necesara fiind inca acoperita integral de energia din surse regenerabile si fara emisii de carbon generate de combustibilii fosili la fata locului.

Cerinta ZEB ar trebui sa se aplice de la 1 ianuarie 2030 tuturor cladirilor noi si de la 1 ianuarie 2027 tuturor cladirilor noi ocupate sau detinute de autoritatile publice.

Desi propunerea se axeaza pe reducerea emisiilor operationale de gaze cu efect de sera, definitia ZEB include, de asemenea, potentialul de incalzire globala pe durata ciclului de viata (GWP) si publicarea acestuia prin certificatul de performanta energetica al cladirii. Aceasta cerinta ar trebui sa se aplice de la 1 ianuarie 2027 pentru toate cladirile noi cu o suprafata utila mai mare de 2000 de metri patrati si de la 1 ianuarie 2030 pentru toate cladirile noi.

DIN LUCRARILE ASPRO

Ca urmare a experientei acumulate de ASPRO in cei aproape 20 de ani de activitate in domeniul constructiilor si amenajarilor interioare, lista serviciilor noastre in domeniul constructiilor civile si industriale acopera urmatoarele zone:

  • Antreprenoriat general
  • Arhitectura si proiectare
  • Management de proiect si consultanta
  • Infrastructura cladirilor
  • Lucrari de structura si fatada
  • Structuri si confectii metalice
  • Fatade de aluminiu, metal si sticla
  • Hidroizolatii si termoizolatii
  • Incalzire, ventilatie si aer conditionat (HVAC)
  • Instalatii