Va prezentam primul proiect pilot de casa pasiva realizat integral de firma noastra pe baza conceptului prezentat de Institutul pentru Case Pasive de la Darmstadt , Germania.
Acest proiect a fost realizat si implementat INTEGRAL de ASPRO fiind finalizat in primavara anului 2015.
Elementul care diferentiaza acest proiect de alte proiecte de case pasive este arhitectura ce copiaza stilul “Brancovenesc”.
Am dorit sa construim o casa in stil traditional Romanesc avand “cula”, acoperis invelit cu sindrila cioplita manual, cu pridvor si terasa, colturile exterioare si interioare sunt rotunjite dar pe acvest stil traditional am implementat cele mai noi tehnologii.
De ce l-am numit proiect pilot? Pentru ca spre deosebire de majoritatea firmelor ce activeaza in domeniul constructiilor am constatat o lipsa acuta de colectare si analiza a informatiilor privind comportamentul unei cladiri in perioada de exploatare. Aceasta constatare a dus la ideea contruirii unei case in care sa implementam o procedura de analiza si control bazata pe observatii obtinute vizual si prin senzorii instalati in casa, in sistemul termic, electric care sunt conectati prin intermediul unor controlere care monitorizeaza casa si fac corectiile necesare asigurariii unui ambient placut in functie de cerintele beneficiarului si climatul exterior.
Sistemul permite memorarea unor date pe baza carora vom putea sa verificam calculele realizate de proiectanti si ne vor permite sa facem corectiile necesare pentru o dimensionare mai eficienta pentru urmatoarele proiecte.
Aceasta casa a fost construita pe baza ghidului de case pasive implementat de Passive House Institute – Darmstadt
Am facut doar cateva corectii pentru adaptarea la stilul traditional romanesc.
Fiind o zona izolata initial nu am avut nici o sursa de energie (gaz sau curent electric). Din aceasta cauza am adoptat varianta alimentarii cu energie de la un sistem fotovoltaic “off grid” (care acumuleaza energia excedentara de la soare intr-un grup de acumulatori solari ).
Energia termica este asigurata de un sistem termic care are trei componente:
- panouri solare vidate
- centrala pe peleti
- termosemineu
In proiectul nostru am tinut seama de mai multe observatii acumulate in ultimii 20 de ani.
Pentru o eficientizare a sistemului termic si o gestionare corecta a resurselor si cererilor am proiectat un sistem flexibil.
- In primul rand in toate spatiile, dimensionarea sistemului de incalzire a fost realizata tinind cont de toate pierderile pe fiecare perete , pardoseala si tavan.
Aceasta abordare are avantajul renuntarii la diverse echipamente necesare reglarii permanente pe fiecare camera ( actuatoare , senzori de pardoseala , de camera cat si sisteme de echilibrare hidraulica si termica cu pompe in distribuitoare ) reducand mult costurile de instalare si intretinere.
Temperatura va fi constanta in toata casa creind un comfort deosebit iar controlul este realizat in camera centralei. - Deoarece perioade cu temperaturi extreme sunt foarte rare si de scurta durata am ales o varianta in care centrala este dimensionata pentru temperaturi medii (reducerea costului de achizitionare si o functionare cu randament foarte ridicat).
Atunci cand s-ar putea sa avem nevoie de o suplimentare termica pe o perioada scurta putem folosi energie termica de la termosemineu.
Controlerul sistemului termic gestioneaza zonele de incalzire , sursele termice ( centrala, semineu, panouri ) si senzorii interni si externi de temperatura. In momentul in care dorim sa aprindem focul in semineu si centrala termica functioneaza in regim de incalzire sau preparare apa calda controlerul detecteaza suplimentarea de energie termica, inchide centrala termica si foloseste apa calda produsa de termosemineu pentru incalzirea casei sau apei calde.
Daca centrala este oprita ( deci nu este necesara energie termica in acel moment ) apa calda produsa de semineu este imagazinata in puffer ( rezervor de acumulare apa calda). Mai tarziu cand controlerul va constata ca este necesara energie termica pentru mentinerea termperaturii optime in casa, in loc sa porneasca centrala si sa avem consum suplimentar , va folosi energia stocata din puffer.
In timpul zilei daca avem soare, panourile solare livreaza apa calda in functie de cerinte pentru preparare apa calda pentru bai sau bucatarie sau pentru incalzirea casei. In acest caz, la fel centrala va fi oprita daca panourile asigura tot necesarul termic. Daca sistemul nu necesita la momentul respectiv energie termica, sistemul solar va incalzi apa din puffer care va fi folosit ulterior cind sistemul o va cere , fara sa porneasca centrala termica. - O pierdere importanta de energie este data de lipsa etansarii golurilor in peretii exteriori, de puntile termice si de o termoizolare slaba a anvelopei casei.
La o casa pasiva aceste pierderi nu mai exista, dar apare necesara o ventilatie care sa improspateze aerul. Acest lucru se realizeaza cu sisteme de ventilatie cu recuperare de caldura. Aerul proaspat este adus din exterior prin filtre apoi, in cazul nostru, trece printr-un schimbator de caldura aer – sol aflat la o adancime de 2m unde avem o temperatura constanta si intra in casa in sistemul de ventilatie.
Pe perioada de vara aerul cald este racit in sistemul din pamant si introdus prin by-passul sistemului de ventilatie pentru intretinerea unui climat placut fara a fi nevoie de aer conditionat, iar aerul cald si viciat este evacuat afara.
Pe perioada de iarna aerul rece este preincalzit in sistemul din sol unde avem intre 6-12 grade , apoi intra in sistemul de ventilatie cu recuperare de caldura unde primeste caldura recuperata din aerul cald viciat extras din incaperi care apoi este evacuat afara.
In acest fel avem aport de aer proaspat la o temperatura apropiata de cea a camerei permanent, fara discomfortul creat de deschiderea geamurilor in perioada de iarna si de vara. - Toate sistemele sunt conectate la internet si pot fi vizionate si controlate de pe calculator sau telefonul mobil. In cazul aparitiei erorilor de functionare sistemele trimit email cu tipul de eroare.
- Acest proiect este monitorizat permanent analizandu-se informatiile primite de la senzorii din casa si din exterior. Pe baza acestor informatii firma noastra impreuna cu proiectantii am putut verifica conceptele dar ne-a dat posibilitatea de a invata practic cum sa controlam , sa configuramsi sa depanam un sistem de la distanta.
In acest sens putem asigura interventii online pentru detectarea anomaliilor in functionarea sistemelor si putem acorda asistenta la reglarea sistemului in functie de dorinta beneficiarului.